Kognitiivinen persoonallisuusteoria

Italialaisten psykoterapeuttien Guidanon ja Liottin mukaan ihminen on aktiivinen ja pyrkii tavoitteisiin. Persoonallisuuden kehittyminen on samaan aikaan tietoinen ja tiedostamaton prosessi. Ihminen muokkaa sisäisten malliensa avulla saamansa palautteen. Ihminen ottaa vastaan mieluummin omien käsitystensä mukaista tietoa.
Kognitiivisessa persoonallisuusteoriassa persoonallisuuden rakenne jakautuu kolmeen tasoon, jotka ovat keskenään vuorovaikutuksessa.
1) YDINMINÄ on syntynyt lapsuudessa ja sisältää tunteita ja mielikuvia. Minäkuvan syvin ja yksinkertaisin olemus.
2) SUOJAVYÖHYKE suojaa ydinminää pahimmilta kolhuilta
3) ULOIN kerros sisältää tietoisen minäkäsityksen ja selviytymiskeinot
Persoonallisuus syntyy ja kehittyy peilisuhteiden kautta. Peilisuhde tarkoittaa sitä, että ympäristön palaute muokkaa minäkäsitystä. Toimintamalleja ja kulttuurisia tapoja opitaan esimerkiksi samaistumisen kautta.
Kognitiivisen persoonallisuusteorian avulla käsitellään erityisesti elämänhallinnallisia kysymyksiä. Mielenterveysongelmat syntyvät vääristyneistä ja epärealistisista minäkuvista. Anorektikko kokee itsensä lihavana, vaikka todellisuudessa olisikin sairaalloisen laiha. Koetut väärät mielikuvat itsestä toistuvat automaattisina ajatuksina.  
Kognitiivisessa psykoterapiassa pyritään tietoisesti vaikuttamaan ihmisen tietorakenteisiin ja ajatusmalleihin. Miksi tunnen olevani x vaikka todellisuudessa olen y? Terapiassa ajatuksena on ihmisen kyky muuttaa itse itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti