Positiivinen psykologia

Positiivinen psykologia on suhteellisen uusi psykologian suuntaus, jonka pohjana on humanistinen psykologia. Positiivinen psykologia painottaa ihmisen hyvinvointia, ja tutkii miten sitä voidaan edistää. Se kiinnittää huomiota erityisesti ihmisen vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä elämän ongelmista.
Muu psykologia on yleisesti keskittynyt ongelmiin ja negatiivisiin asioihin. Positiivinen psykologia taas rohkaisee ihmisiä tunnistamaan ja kehittämään omia positiivisia emootioitaan, kokemuksiaan ja luonteenpiirteitään. Yksi positiivisen psykologian kiinnostuksen aiheista on se, mitä on hyvä elämä ja miten sitä voidaan elää.
Positiivisella psykologialla voidaan täydentää perinteisempiä terapiamuotoja. Sen sijaan, että ihmisen pitäisi korjata pielessä olevia asioita, hänen pitäisi keskittyä vahvuuksiinsa ja positiivisiin asioihin. Terapiassa saatetaan pyrkiä hyödyntämään asiakkaiden myönteisiä ominaisuuksia ja vahvuuksia. Se pikemminkin täydentää kuin korvaa perinteistä psykoterapiaa.
Positiivisessa psykologiassa mietitään esimerkiksi, miten saadaan ihmisten välinen vuorovaikutus toimimaan parhaiten, millaiset olosuhteet ovat kehityksen kannalta kaikkein parhaita, tai miten ihminen voi elää parasta mahdollista elämää. Positiivisuutta voidaan edistää esimerkiksi kiitollisuudella, positiivisella vuorovaikutuksella ja elämänasenteella. Myös arvot, tavoitteet, uskonto, viisaus ja itseluottamus ovat tärkeitä tekijöitä ihmisen onnellisuudessa.

***

Miten tulla onnelliseksi?

Ei hätää, se on jo sinussa. Sinun pitää vain löytää se itsestäsi. Onnellisuus ei ole riippuvainen mistään materiasta, eli ei auta vaikka haalisit aina esineitä ympärillesi tai hankkisit kesämökkejä. Ajattele elämääsi ja itseäsi, ole kiitollinen siitä mitä sinulla jo on ja elä hetkessä. Älä murehdi huomisesta. Olet elossa ja sinulla on mahdollisuuksia. Olet ihminen. Onnellisuus on tunnetila, jossa on mukana myös muita tunteita, kuten iloa, tyytyväisyyttä, rakkautta, kiitollisuutta ja toiveikkuutta.  Onnellisuus on koko ajan olemassa, se vain pitää oppia löytämään. Onnellisuus ja ilo ovat aika ajoin hyvin lähellä toisiaan. Onnellisuus on pysyvä tila, mutta onnellisuuden määrä voi vaihdella päivästä toiseen. Myös elämäntilanteessa tapahtuvat muutokset vaikuttavat siihen, kuinka onnelliseksi ihminen itsensä kokee. Onnellisuus on kokemus hyvästä olosta. Onnellisuutta edistäviä tekijöitä on paljon. Läheiset ihmiset lisäävät onnellisuutta, sillä tunne siitä että olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet, tekee meidät onnelliseksi. Läheiset ihmiset nauttivat onnellisista hetkistä yhdessä, mutta myös nostavat meidät ylös kaatuessamme. Iloinen elämänasenne ja suhtautuminen asioihin optimistisesti helpottavat onnellisuuden ylläpitämisessä. Asioista kannattaa yrittää löytää aina valoisatkin puolet. Pitää myös uskoa itseensä ja omiin vahvuuksiinsa, ei pidä ajatella ettei kykene, vaan yrittää parhaansa. Sellaisten asioiden tekeminen joista tykkää ja nauttii, myös lisää onnellisuutta. Omien arvojen mukaan toimiminen sekä pienet ja arkipäiväisetkin asiat, esimerkiksi muiden ihmisten auttaminen voivat tehdä onnelliseksi. Hyvän mielen tuottaminen toiselle tuottaa myös hyvän mielen itselle. Siitä johtuen joillekin saattaa herätä kysymys onko auttaminen itsekästä? Jos auttaa muita ihmisiä vain siksi, että itselle tulisi parempi olo, ja tuntisi itsensä jotenkin paremmaksi ihmiseksi, saattaa se vaikuttaa itsekkäältä. Siitä huolimatta auttaminen on aina hyvästä, eikä pidä ajatella että auttajat olisivat itsekkäitä tai he tavoittelisivat vain ja ainoastaan omaa etuaan.  Muiden liiallinen ihailu tai mollaaminen ei tuo itselle onnellisuutta. Onnellisuus lähtee siitä, mitä itse olet. Onnellisuus ei vaadi paljoa. Hyväksy itsesi! Onnellisuus on sitä, että tuntee itsensä. Tietää omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja pystyy hyväksymään ne. Ihmisen pitää myös hyväksyä negatiiviset tunteensa ja ajatuksensa, eikä ajatella että onnellisuus kaatuu huonoon päivään. Onnellisuuden onttoa tyhjiötä ei täytä raha, eikä sen avulla saatava materia.  Onnellisuus on asenne ja mielentila. Fyysisellä hyvinvoinnilla on suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiin, kun ihminen voi fyysisesti hyvin, voi hän hyvin myös henkisesti.  Sen lisäksi, että onnellisuuteen vaikuttaa omat asenteet ja ympäristö, vaikuttavat myös perintötekijät eli onnellisuusgeenit ja kasvatus, se millaiset arvot ja asenteet on opetettu. Jokainen on itse vastuussa onnellisuudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti